Categories
Йога йога нидра йога нидра на български език Медитация Несъзнаваното Промяната Психични състояния Релаксация Смисълът в живота тантра транс

Йога Нидра 1

Йога Нидра е метод за енергийна работа с тялото и достигане до по-дълбоките пластове на съзнанието, разработен от свами Сатянанда в средата на миналия век. Идеята възниква още в средата на 40-те години със случаен експеримент, при който той започва да чете санскритски текстове на 12-годишно момче по време насън и постепенно открива, че материалът е бил усвоен несъзнавано.метод за енергийна работа с тялото и достигане до по-дълбоките  пластове на съзнанието, разработен от свами Сатянанда в средата на миналия век. Идеята възниква още в средата на 40-те години със случаен експеримент, при който той започва да чете санскритски текстове на 12-годишно момче по време насън и постепенно открива, че материалът е бил усвоен несъзнавано.

Приблизително по същия случаен начин, но десетилетие по-късно, българинът Георги Лозанов започва работата си по обобщената от него сугестология (по-късно – сугестопедия) – метод, които има приблизително същите практически цели и насоченост. На другия край на планетата Хосе Силва експериментира върху себе си онова, което по-късно ще бъде обобщено под наименованието метод Силва и също е насочено към използване на вътрешните ресурси в състояние, подобно на това по време насън без да се достига до сън.

Трите подхода като инструменти са много сходни и паралелите не е трудно да бъдат разпознати дори и с малко практика. Докато за Лозанов фокусът остава в усвояване на нова информация и той съсредоточава усилията си в учебната дейност, Сатянанда се опира на идеи от древните текстове за Йога и Тантра, които познава добре, и успява да изгради една цялостна Йога система – отдръпването от шума на сетивата и концентрацията върху процеса на дишане и енергийните центрове постепенно водят до очистване от натрупаното вътрешно замърсяване и постигане на контрол върху преживяванията и самоосъзнаване – както е в най-добрите традиции на Йога.

Той нарича системата си Йога Нидра – Йога на съня.

Няколко бележки по практиката преди да решите да се заемете ли с нея:

1. Както всяка йога практика, и тази изисква дисциплина и постоянство – само редовното упражняване в продължение на по-дълъг период от време води до резултат.

2. Йога Нидра не е просто релаксация, а навлиза в пространството отвъд релаксацията, но преди да е започнал сънят – много важно е по време на практиката да не заспиваш.

3. Най-благоприятно за упражнения е времето след събуждане или преди заспиване, но Йога Нидра може да се практикува по всяко време – стига в продължение на час никой и нищо да не те безпокои.

4. Ако вече си включил асани или пранаяма във всекидневието си, добре е Йога Нидра да се упражнява непосредствено след тях.

5. Решението – кратко позитивно изявление за целта, която искаш да постигнеш – е фокусът на йога нидра. Формулирай винаги цел, която е важна и позитивна.

6. Ако ритъмът на броене на дишането на този запис е твърде бавен за теб, дишай с обичайния си ритъм, но не забравяй да броиш дишането си така, както е показано на записа. Когато стигнеш едно, просто изчаквай следващата стъпка като продължаваш да спазваш ритъма си. Ако объркаш броенето, трябва да започнеш отново от 27.

51 отговори на “Йога Нидра 1”

Без проблем си записах всички програми и вече втора седмица слушам Йога Нидра1, но едва от 2 дена насам успявам да чуя и изпълня указанията в записа докрая…Първите ми опити се проваляха безславно, защото неусетно сладко си заспивах насред програмата. Голям срам! Въздействието на всички записи е много силно и се чувствам много добре. Дишането ми почти си възвърна нормалния ритъм (вследствие почти постоянното ми състояние на тревожност през последните 8-9 години, дишането ми е много повърхностно и на моменти дори спира…). Усещам как силата ми лека-полека се възвръща и умът ми се избистря…Паметта ми също се подобрява…Дори зрението…А съм едва в началото! С признателност!

Много трудна работа! За съжаление не ми се получава. Може би ми трябват много упражнения още!

Какво точно не се получава, Христина? В йога нидра са важни две неща: да слушаш гласа и да не заспиш. Дори ако за момент заспиш, да се върнеш отново в състоянието на прага – в състоянието между будуването и сънуването – това е състоянието на йога нидра.
Опитай йога нидра 3.

Защо след практикуване на йога нидра 1 ме заболява глава? Утвърждението което използвам е „Ще се оцвободя от този страх и ще живея в хармония със себе си“

Освобождаването от страха може да струва понякога и едно главоболие :)… Но ако усещането е неприятно, вместо нидрата ползвайте известно време програмата за дълбока релаксация. Важното е постоянството – прилагайте я всеки ден и постепенно огнищата на напрежение ще започнат да се разсейват.

Явно не успявам да се отпусна достатъчно. Изобщо не се приближавам до съня.Сякаш се отпускам с въртенето на съзнанието, но като стигна до нещата, които трябва да си представя и да усетя, не успявам. И дишането с броенето го правя много по – бързо от това на записа.

Опитай втората нидра, където обиколката на съзнанието е по-дълга… И това да действа само в началото, също е добре. Важното, както във всяка йога, е постоянството: просто не забравяй да включваш нидрата във всекидневната си програма, без толкова да се концентрираш върху резултатите, които с практиката със сигурност ще дойдат.
Звучи ми като много физическо напрежение това, което пишеш…Можеш да ускориш процеса на освобождаване от него, ако преди нидрата правиш дихателни упражнения и асани – ако не знаеш как, ще ти покажат във всяко йога студио. Търси занятия по класическа йога, интегрална йога, хатха йога…

Не е лесно, Диана: да продължаваш или да се откажеш е избор – дали ти стига да си там, където си или искаш да преминеш до другия бряг на реката. Още можеш да се върнеш, но пък вече си тръгнала… Прочети и другите коментари, има важна информация за теб…

„Освобождаването от страха може да струва понякога и едно главоболие 🙂 … Но ако усещането е неприятно, вместо нидрата ползвайте известно време програмата за дълбока релаксация. Важното е постоянството – прилагайте я всеки ден и постепенно огнищата на напрежение ще започнат да се разсейват“
Това ли?

Главоболието и плача, от които започващи да практикуват йога нидра понякога се оплакват, за йога не са признаци на започващо заболяване, а на започване на освобождаване от заболяването… Когато процесът на натрупване на напрежение, на разбалансиране на енергията е продължавал мълчаливо и упорито години и десетилетия, завръщането у дома понякога е болезнено и понякога също може да продължава дълго…но процесът вече е обърнат-и с дисциплина и упоритост може да бъде доведен до успех.

Здравейте от 2месеца страдам от панически атаки и натрапчиви мисли.Искам да попитам дали тези записи могат да ми помогнат и по точно кои са за моят случай.Пия Ривотрил от 15дни но искам да ги спра защото те само потискат а не лекуват.Благодаря ви предварително.

Със сигурност лекарствата не лекуват от панически атаки, те могат само временно да ви успокоят за да си отворите пространство да направите сам нещо за себе си. Дали записите също могат да помогнат няма как да разберете, преди да опитате. На моите сайтове в книгата и в записите ми има много идеи за това как да започнете. Ако натрапчивите мисли ви пречат, изключете ги и пуснете нещо друго вместо тях – върнете си контрола върху вътрешното радио сега.

Мога ли да правя йога нидра не на земята,защото не ми е удобно и не мога да се отпусна,постоянно си мисля за това че не ми е удобно.

Да, можете да правите йога нидра и в леглото, а също и в седнало положение – и с напредването на практиката дори прав. Важното е да започнете така както ви се струва комфортно, по-нататък тези безпокойства ще изчезнат точно както и останалите…

Здравейте,
днес е вторият път когато правя йога нидра и искам да споделя че това е нещо удивително за мен.Това е един нов,много разширяващ се вътрешен свят,които се разкрива пред мен.МНОГО ми харесва!
Няколко часа след практиката съм като в транс някак си,това обичайно ли е?
Благодаря!

Да, йога нидра е техника, която променя – или както казваме още – разширява съзнанието. В същото време, ако правите йога нидра преди да започнете активния си ден, важно е да се върнете в „делничното“ си съзнание, особено ако се занимавате с дейности, които изискват внимание като работа с машини, каране на кола и т.н. Ако случаят е такъв, от съображения за сигурност преместете нидрата вечер или включете достатъчно активно прекъсване на промененото състояние на съзнанието преди работа. Интензивна физическа активност може да бъде полезна. Но ако можете да си го позволите, ако начинът ви на живот не ви принуждава да се „приземявате“, запазете си трансовото състояние и след сесията по йога нидра, защото то е вътрешно богатство и наистина променя човека и света за него по удивителен начин….

Огромно благодаря!
Днес е трети ден, в който слушам записите и усещанията са доста интензивни. Всичко се случва много леко и бързо, и всеки път има нещо ново и различно от предишният. Преди съм практикувал автогенният тренинг по Шулц, но с пъти по-малък успех и с пъти по-трудно от записите на Йога Нидра!
За мен това е една техника представляваща вход към един „нов“ свят, едно приключение…винаги съм изпитвал любопитство за нещата извън границата на съзнаваното…
Благодаря на Любомир Розенщайн за труда и популяризирането на метода, в днешно време човек познава по-добре космоса от самията себе си, надявам се това да се промени.

Здравейте,
вече втори ден правя йога нидра и вече имам няколко въпроса:)
1. На обратното броене при гърлото и носа на последнате десятка имам проблеми с издишането, все едно нещо ми застава в гърлото и пречи на въздуха да излезе, на какво може да се дължи това?
2. Първият път поплаках по време на изреждане на образите, втория път обаче не, това дали не означава, че вече, знаейки какво ще последва, не мога да изпитам пълното му въздействие?
3. Има ли някакъв начин да разнообразя просеца, за да не ми омръзне след 5тия път на слушане и изпълнение? А ако ми омръзне, но продължа да го изпълнявам дали би имало някакъв ефект?
4. Защо имам чувството, че през цялото време на изпълнение на техниката стоя намръщена, дори и когато се усмихвам на хубавите образи, които изреждате?:)
Много благодаря:)

Надя, когато човек спи или си мие зъбите, не мисли че процесът му е омръзнал… а и въобще много не мисли по този процес – с йога нидра е същото, просто я правете,без да очаквате да ви е интересно и дълго да разсъждавате… Практиката си работи сама, напредъкът идва с повторение, а с напредъка – и интересът. Много е рано сега да се замисляте по какви ли не въпроси, не е лошо, но просто продължавайте да работите,това е всъщност важното…

Много странно усещане получих в двете си ръце, невероятна слабост до болка почти. Случи се внезапно към края на упражнението. Защо ли ми се получи? И при събуждането имаше първоначални мигове сякаш нямах контрол над двете си ръце. Малко плашещо ми дойде:), но предполагам, че е някаква реакция от всичко което ми се случи за тези 50 мин.

Когато енергията започва да се движи на места, където дълго време е била блокирана и равновесието е било нарушено, това обикновено е съпроводено с физически усещания като болка, изтръпване, потрепване, треперене, неволни движения, бодежи. Няма нищо странно, просто организмът се опитва отново да намери път към равновесие.

Може да звучи странно, но по време на първата си медитация йога нидра1 усетих как тялото ми се разкъсва от болка, всякаш душата ми се опитваше да се отдели от него. Беше като out-of-body experience, но много неприятно. След упражнението сънят ми меко казано не беще лек. На следващата вечер отново пуснах записа, но страхът, който изпитвах от предишното слушане или по-скоро от ефектите му върху мен, така и не ме напусна и постоянно ме държеше в напрежение. Не знам защо,но записът и звуците в него ми се струват зловещи.

Здравейте, имам затруднения с броенето на дишането. Броенето от записа е бавно за мен. Същевременно като започна самостоятелно броене, се разсейвам от гласа от записа и се обърквам. Какво бихте препоръчали? Уместно ли е когато започне броенето да намалям звука от записа и после да го усилвам, или всяко движение по време на практиката нарушава нейната ефективност? А мога ли например да съзнателно следя броенето от записа, без дишането да следва точно неговия ритъм?

Мария, преживяването ти е напълно валидно, както и всяко друго, споделено тук. Тъй като става дума за много дълбок материал в подсъзнанието, който може да е и болезнен, и тежък, и зловещ тези усещания са вътрешен сигнал, че е започнала работа с него на подсъзнателно ниво. От теб зависи как ще продължиш: сама или с помощта на терапевт, с или без някои от тези записи, които могат да бъдат много полезни, но не са универсалното и абсолютно лекарство за всеки.

Да, всеки си има свой ритъм на дишане и не е възможно един запис предназначен за много хора да се напасва за ивдимидуалния ритъм на отделния слушател. Направете всичко, което смятате, че е подходящо за вас, и двата варианта са ок. Затова и не всеки включва броенето в записи с йога-нидра, в моите то присъства, защото съм преценил, че за по-толямата част от слушателите това е по-добрият компромис.

Здр.аз често имам така наречени осъзнати сънища и имам чувството,че св справих добре на първия си сеанс.всичко си представих,усещах даже.но единствения ми проблем бе,че множо трудно излязох от този релекс,не можех и да говоря адекватно,изправям се и главата ми натежава и пак лягам.след много дълги опити излязох,но не се чувствах все едно съм аз.дори гледайки се в огюедалото,все едно не съм там.как да излизаме по-бързо от релаксациата?

Първото правило е – ако сте много дълбоко вътре, не бързайте с излизането.
Използвайте времето преди заспиване, тогава естествено релаксацията преминава в сън.
Ако това не е възможно, просто дайте си достатъчно време.
Не бързайте да ставате.
Не отваряйте очи.
Първо се върнете мислено в тялото си, усетете го от върха на главата до пръстите на краката.
Върнете се в дишането си.
Върнете се в стаята, представете си я мислено и как лежите в нея.
Постепенно раздвижете ръцете и краката.
Бавно седнете.
Отворете очи.

Здравейте,
от няколко дни се опитвам да практикувам йога нидра , но не мога да завърша целият сеанс. Когато идва момента на броенето имам чувството, че цялата ми коремна област заедно с гърдите бушува, лазят ме мравки де да знам какво е … усещането е много неприятно и спирам. Аз съм начинаещ в йогата като цяло и подобни практики. Да продължавам ли да опитвам йога нидра или да се ориентирам към др тип йога ?

За няколко месеца по-добре е да следвате редовна хатха-йога програма с очистващи практики, асани и релаксация. Това ще освободи насъбраните енергийни блокади, надите в момента са твърде задръстени за да бъде нидрата приятна. Обмислете режима си на живот и на хранене.

Аз не за първи път практикувам йога нидра и съм доволна,че получавам ефекта да се отпусна,да не заспя да видя тялото си в абсолютен покой.Искам само да споделя,че през цялото време усещам студ,измръзване на китките на ръцете,краката от глезените надолу и по някое време на цялото тяло настръхване.Завита съм при това с лека завивка,защото знам,че тялото се отпуска.
Благодаря за усещането и резултата,който получавам след всяко упражнение.

Нямам думи да изразя цялата си благодарност на Вас, Любомир, за тази исключителна практика!!! Практикувам 1 част 20 дни. Преди да да раскажа за моите преживявания, все пак, искам да кажа, че от 20 години се занимавам с различни практики , последните 5 години ( Кундалини – йога) , така че ми е пределно ясно колко болезнен и плашещ е пътя на освобождаване и колко сила на воля е необходимо да приложиш за да продължиш. Последните 5 години бяха най- болезнените. Усещането е като постоянно да се намираш в дълбока тъмнина, ярост , гняв , ненавист и депрессия. И сълзи, сълзи, сълзи….Без край. В един момент аз се почувствах толкова изморена, истощена ( като батерия без заряд) , че вече нямах никакви сили да продължавам нещо, което , лично за мен, не дава резултат, все едно , че отрязвах клони на дървото, без да докосна корените, а клони израстваха отново с бясна скорост. Постоянно търсих други начини, но нищо не ми подхождаше, докато не срешнах йога- нидра. Захванах се с такъв ентусиазъм и надежда и веднага след първият път дойде резултат. Много силни болки в областа на стомаха ( диафрагмален блок) и постоянно и много силно желание да повърна ( чак до сълзи) , почти престанах да ям. Тези неща отшумяха чак сега. Няколко дни имах температура 38, без други симптоми които съпровождат грип например. Само температура и чупене на тяло в областа на пръсти на ръцете, гърди, и гърба. Температура се вдигда след много тежко преживяване по време на йога – нидра. Сначала почувствах вселенска мъка в пълния смисъл на думата, без шега, сълзи течаха непрестанно в истерично сътрясаване на тялото и думи които постоянно повтарях в ума си “ момичетата ми“ . След това аз видях мъж ( себе си видимо в някой друг живот) който е загубил своето семейство ( млада супруга и малка дъщеря) Карини от онова време бързо се сменяха и аз чуствах всичко което той преживя. Всичките тези чувства и эмоции които съпровождаха и моят сегашния живот, само в много по-големи мащаби . Любовта му към тях беше толкова голяма , силна , истинска , че това което ние наричаме любов сега, ничто не струва. Той изпитваше чувство за вина от тази загуба , ненавист към Бога, хората, към целия свят, ярост, мъка и тъга. Без неговите момичета той не искаше да живее, нищо повече не го удовлетворяваше, и той скоро почина от мъка. Много интересно е това, че след като излязох от медитацията , аз още дълго се сътресавах от сълзи и се намирах в дълбока мъка (, зъбите ми щракаха ( страхувах се да не ги счупя )) , и цялото ми тяло трепереше,) сякаш сега загубих някой много близък. След няколко дни същото нещо и като картини, и като преживяване се повтори още один път. Сега, след 20 дни медитация, аз мого да кажа, че още никога не съм се чувствала толкова спокойна, усмихната и с желание за живот. С нетърпение очаквам всяка нова сутрин, за да практикувам, пристъпвам с голяма радост и любопитство : Какво ли ще ми донесе като преживяване днешният ден? Благодаря Ви Любомир , скъпи брат! Свбодата е бесценното нещо!! Вътрешен покой – е бесценното нещо! Струва да преживееш всякаква болка за да узнаеш ( чувстваш) какво е това любовта ? Истинската любов към себе си, другите и света!! И какво означава да станеш едно цяло със всичко, да стигнеш просветление!! Благодаря още един път и успех на всички!! 🙂 <3

Благодаря за хубавите думи, по принцип йога нидра е много мека и систематична практика, в която блокираните енергии се освобождават бавно и последователно, но да, случват се и силни преживявания, когато насъбраното е много – както описаното тук.

Здравейте,невероятна практика.Благодаря ви много.Но нещо плеярът не работи,нищо не тръгва.

Здравейте,всеки ден ли трябва да се практикува йога нидра.След колко време практика може да се премине на йога нидра 2?

„Трябва“ не е точната дума, но е хубаво да се практикува всеки ден, така се създава полезен навик. Към йога нидра 2 можете да преминете веднага, тя е също подходяща и за хора без опит. Към следващите вече можете да преминете, когато опознаете процеса на йога нидра. Успех в пътешествието!

Здравейте,аз също искам да споделя моите усещания след практикуването на йога нидра.Няколко пъти правих номер 1 ,преминах към номер 2 днес ,и всеки път след всяка практика се чувствам невероятно хубаво ,приповдигнато ми е ,душата ми лети ,изпълнена съм с енергия и живот.Ще продължа нататък и ако имам промяна ще споделя отново какво усещам.Правя и някои от медитациите. Благодаря много за чудесните практики, чувствам се като преродена.

Благодаря! Радвам се, когато някой се сети да остави хубава дума за целия безвъзмезден повече от десетгодишен труд на тази страница, случва се рядко 🙂

cudesno. Neveroyatno e.
Az pocti otlicno preminah.
Bez problem sekas sim s opit ot godini.
Samo ne razbrah kolko vreme trebva ‘ cel jivot li.
I po tocno za kakvo e tazi yoga.
Za otblokirvane ili uspokoenie ‘ tocno za kakvo.
Izkazvam ogromna blagodarnost za tova vilshebno cudo’ a horata kolko sa dovolni i prerodeni.
Pozdravleniya ‘ tova e velkiko delo.

Благодаря Ви! Благодаря Ви! Благодаря Ви! За първи път успях, благодарение на прекрасната практика и гласът ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *