Categories
баланс на нервната система Ведическа медитация водени медитации Вътрешният Лечител вътрешно равновесие Йога йога нидра йога нидра на български език любомир розенщайн медитация Медитация мозъчни вълни Релаксация

Дълбока Релаксация

Дълбоката релаксация е техника, която идва до нас от Йога – първата и може би най-пълната цялостна система за личностно развитие и промяна в историята на човечеството. В Йога дълбоката релаксация се прилага след занимание с асаните. Днес техниката успешно се включва в различни програми за борба със стреса. Целта е отпускане не само на мускулите, но и на всички органи на тялото, и също така на мисленето – постигане на състояние на освобождаване от всяко телесно и нервно напрежение.

Обикновено ние се намираме – особено тези, които не се занимават с тежка физическа дейност или редовен натоварващ спорт – в състояние на полу-напрежение, в което мускулите не могат нито да се натоварят, нито да се отпуснат както трябва. Отпускането е другият полюс на напрягането, затова релаксацията е по-дълбока, когато е предшествана от физическо натоварване.

Дълбоката релаксация е техника, която идва до нас от  Йога - първата и може би най-пълната цялостна система за личностно развитие и промяна в историята на човечеството. В Йога дълбоката релаксация се прилага след занимание с асаните. Днес техниката успешно се включва в различни програми за борба със стреса. Целта е отпускане не само на мускулите, но и на всички органи на тялото, и също така на мисленето - постигане на състояние на освобождаване от всяко телесно и нервно напрежение.

Дълбоката релаксация в класическата Йога се прилага в специална поза – Шавасана, на която Йога обръща особено внимание. Това е не само поза на пълно отпускане, но и на пълна телесна СИМЕТРИЯ, в която енергиите могат да достигнат всяка клетка на тялото

Опитайте дълбоката релаксация в удобно легнало положение, за предпочитане преди сън. Усвоете простите команди и включете дълбоката релаксация в дневната си програма – така наистина ще усетите ползите от нея за здравето и настроението си.

Дълбоката физическа, ментална и емоционална релаксация е може би най-важната от всички йога практики за днешното време. Тя е постепенно, но универсално и много сигурно средство за освобождаване от стрес и напрежение и връщане на блокираната енергия в общия поток на жизнените сили. Отделяйте 15 спокойни минути всеки ден за тази практика, най-добре след връщане от работа или привечер, или преди заспиване, ако нямате друго занимание с йога през деня. Завършвайте с дълбока релаксация часа си хатха йога. Не съкращавайте практиката за да може да изпитате благотворното й целебно въздействие.
Любомир Розенщайн

4 отговори на “Дълбока Релаксация”

Дълбоката релакция на човешкото съзнани ,дух и тяло идва още от самото създаване на вселената.Нейния разум е най голямото постижение на материята във вселената.Това е неоспорим факт,който крепи духът и материята да бъдат в хармония един към друг.
Днес обществото ни съзнава това ,но в България не искат и „чуят“това тези от които ни зависи състоянието на духът и физическото ни оцеляване.Не е достатъчно сами да се занимаваме по отделно с учението на йогизма,посланията на Дънов и Шри Матаджи.Трябва първо да оправим своя дом,своята страна за да имаме подкрепа от вселената ,от световния Разум.Не го ли направим губим своята 13 вековна история,губим своята самобитност като народ дарен от Боговете да бъде достоен за един по добър живот!

Вчера вечерта преди да заспя го слушах и е много добро но имам един въпрос:
Когато чух за отпускане на ноктите и органите си представям че ми ги махат и ми става гадно(предварително казвам,че имам фобия към кръв и такива неща) на мен ли ми деиства различно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *