Categories
водени медитации Вътрешният Лечител Думите медитации на български Медитация Метафора Несъзнаваното НЛП - NLP Психични състояния Релаксация Смисълът в живота транс

Думи за медитация

В училище свикваме да използваме думите за формули, описания и обяснения и това, погрешно научено, остава с нас обикновено през целия ни живот. Погрешно, защото първоначалната роля на думите не е да описват и обясняват, а да пораждат вътрешни състояния и да водят психиката ни от едно преживяване към друго. Думите имат силата да показват посоката направо на несъзнаваното, а начинът, по който ние ги употребяваме е твърде заобиколен и излишно дълъг, често отклоняващ път към в крайна сметка същата цел. Думите имат две равнища, с които достигат до нас. В училище забравяме за това и то остава нататък с нас като отучено знание.

Думите имат силата да показват посоката направо на несъзнаваното, а начинът, по който ние ги употребяваме е твърде заобиколен и излишно дълъг, често отклоняващ път към в крайна сметка същата цел. Думите имат две равнища, с които достигат до нас. В училище забравяме за това и то остава нататък с нас като отучено знание.

На езика на Невролингвистичното програмиране (НЛП, NLP) думите, извън рационалния си смисъл (това, което обясняват речниците и енциклопедиите и това, което сме свикнали да приемаме, че думите са) , имат и способността да адресират пряко някоя от подсистемите на нашите възприятия, някое от сетивата ни – и това Невро-лингвистичното програмиране нарича субмодалности. Думите активират сетивата ни и пораждат група или комбинация от възприятия, които водят до определено психично състояние. Ние, хората, сме единствените живи същества на планетата, които могат да виждат и без очите си, да чуват и без ушите си, да усещат и без допир – единствено с помощта на кодираната в думите способност да осигурява достъп до съхранени в необятния склад на несъзнаваното възприятия и да ги съчетава в някой път познати, някой път нови и съвсем невероятни преживявания.

Българският език, както и всеки друг човешки език има свои тайни кодове. Следи от знание за тях намираме във фолклора, а по-късно и в работата на поети като Яворов и Дебелянов и учители като Петър Дънов. Всеки език има своя дълбока сила и знанието на езика определя дълбочината и силата на психическите състояния породени от думите.

В тази програма избирам три български думи като отправна точка за медитация, която може да ви отведе дълбоко към ресурсите на несъзнаваното.

Времетраене: около 20 минути.

3 отговори на “Думи за медитация”

Думи за медитация
Мирозрение, Вдъхновение и Възглас…
три думички дарени със любов.
Пропити със екстаз, с вълшебен изказ,
докоснати от Бог със благослов.

Мирозрение. Да виждаш в тъмнината,
светът отвътре, чрез изпратен лъч
в безкраен път, докосващ светлината,
загърбил злобата с убийствената злъч.

Вдъхновение. Да вдишаш от живота,
дъхът разливащ в унес топлина.
Разлистващ цветовете. Не голгота,
а ключ за раждане и светлина.

А Възгласът… гласът от небесата.
Звукът отекващ в ехото… и гръм
изпълващ със дихание словата,
и музиката… с ангелски призвън.

Прозрение, дихание и гласност…
в три думи е събрана вечността.
Приемем ли ги, знак за повратност,
кодираност и… път към любовта.

Стихът ми е провокиран от Вашите думи!

Г-н Розенщайн, благодаря за медитацията.

Ще Ви бъда много благодарен ако споделите тук за конкретни произведения с подобни, „силни“ думи – „тайни кодове“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *